Slide

YVO 70v: Veikko Hassinen – ensimmäinen päätoiminen isännöitsijä

toukokuu 27, 2022

Ylivieskan Vesiosuuskunta aloitti toimintansa ilman päätoimista johtajaa. Toiminnan laajentuessa kuitenkin kävi pian selväksi, että päätoimisen johtajan palkkaaminen oli välttämätöntä.

Ensimmäisen kerran isännöitsijän palkkaamisesta keskusteltiin osuuskunnan hallituksen kokouksessa toukokuussa 1954, jolloin paikka päätettiin panna haettavaksi. Isännöitsijän paikkaa ei kuitenkaan täytetty heti. Ensi alkuun tehtävä tarjottiin hoidettavaksi työasiamies Lauri Jylhälle. Hän hoiti tehtävää sivutoimisesti 3.2.-27.8.1955. Tehtävä oli kuitenkin sen verran työläs ja vaativa, että sen hoitamisen todettiin vaativan päätoimista työntekijää. Myös tilintarkastajan suosittelivat keväällä 1955 isännöitsijän tai toimitusjohtajan vakanssin perustamista.

Heinäkuun puolessavälissä hallitus julisti uudestaan isännöitsijän paikan haettavaksi. Määräaikaan mennessä saapui 20 hakemusta. Hallitus keskusteli toimeen liittyvistä tehtävistä ensiksi Sipilän vanhainkodin tilanhoitajan Matti Nurmen kanssa, mutta kun hän perui hakemuksensa, yhdistettyyn isännöitsijän ja pumppuaseman hoitaman toimeen valittiin teknikko Veikko Hassinen. Hän aloitti Vesiosuuskunnan isännöitsijänä 21. marraskuuta 1955. Hassiselle vuokrattiin asunto ja toimistotila verojohtaja Olavi Nurmiselta.

Alkuvuodet isännöitsijä vastasi kirjanpitoa lukuun ottamatta lähes kaikista toimistotehtävistä yksinään. Toiminnan laajetessa isännöitsijälle annettiin vuonna 1960 oikeus palkata konttoriapulainen osuuskunnan palvelukseen.

 

Vesiosuuskunnan Isännöitsijä Veikko Hassinen ja toimistoapulainen Anneli Lesell Rossilan pihalla vuonna 1967

 

Marraskuussa 1968 Vesiosuuskuntaa kohtasi järkyttävä tieto isännöitsijä Veikko Hassisen tapaturmaisesta kuolemasta Helsingin rautatieasemalla. Hassinen oli käymässä työasioillaan 20. marraskuuta Helsingissä, josta oli lähdössä pohjoiseen yöjunaan. Kun Hassinen tuli paikalle asemalaiturille, juna oli jo liikkeessä.  Hän yritti vielä hypätä liikkuvaan junaan, mutta horjahti ja jäi junan ruhjomaksi. Hän kuoli vammoihinsa matkalla sairaalaan.

Hassinen oli koulutukseltaan puhelinalan teknikko ja toimi ennen nimitystään Vesiosuukunnan isännöitsijäksi Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan palveluksessa. Hän harrasti teatteria ja oli Ylivieskan Näyttämöseuran kantavia voimia. Myös kenneltyö, kansalaisopiston toiminta ja rotarytoiminta olivat lähellä hänen sydäntään.

Hassisen kuoleman johdosta vesiosuuskunnan isännöitsijän tehtävät jaettiin hoidettavaksi taloushallinnon osalta osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja V.K. Lehdolle ja operatiivisen toiminnan osalta työnjohtaja Matti Kippolalle, kunnes uusi isännöitsijä saataisiin valittua.

Edelleenkin, jos Vesiosuuskunnan tiloissa kuuluu epämääräisiä ääniä, toteaa henkilökunta Hassisen yrittävän kertoa oman mielipiteensä asioihin tai tulleen tarkastamaan paikkoja