Slide

YVO 70v: Vesijohto Kantokylälle

huhtikuu 1, 2022

Kantokylän vesijohtohanke käynnistyi Matti Haikolan, Antti Saaren ja Unto Marjakankaan esittäessä kirjallisesti Vesiosuukunnalle alkukokouksen järjestämistä vesijohtohankkeen käynnistämiseksi. Tilaisuus pidettiin 20. joulukuuta 1971 Kantokylän kansakoululla.

Kokouksessa selvitettiin Vesiosuuskunnan toimesta rakentamishanketta, korkotukilainan hakemista, kustannusarviota ja rahoitussuunnitelmia. Lisäksi kerrottiin myös vesihuollon yleissuunnitelman mukaisista johtolinjoista, tariffointiperusteista ja kuluttajille aiheutuvista kustannuksista.

Kyläläiset valitsivat 8-jäsenisen toimikunnan valmistelemaan hanketta ja keräämään loppiaiseen 1972 mennessä liittyjäilmoitukset tariffointiperusteineen. Toimikuntaan kuuluivat Matti Haikola, Antti Saari, Heikki Latvakoski, Martti Haapakoski, Tenho Spring, Martti Kantola, Vilho Säilynkangas ja Uuno Marjakangas.

Vesiosuuskunnan hallituksen kokouksessa 12. tammikuuta käytiin läpi Kantokylässä suoritetun koemerkinnän tuloksia: liittymisilmoituksen oli toimikunnalle jättänyt yhteensä 62 kiinteistön omistajaa eli noin 50 prosenttia kylän talouksista. Koemerkinnän mukaan laskettu liittymismaksu rahoitus oli n. 80 500 markkaa, mikä oli karkean arvion mukaan 25–30 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.

Hallitus oli sitä mieltä, että yksityiskohtainen vesihuoltosuunnitelman laatiminen Kantokylän alueelle oli tarpeen, mutta liittymisaktiivisuutta oli parannettava ennen lopullista rakentamista. Mittaustyöt ja maastotutkimukset Vesiosuuskunta päätti suorittaa omana työnään. Mitoituksesta ja puhtaaksi piirtämisestä pyydettiin tarjous useasta yrityksestä, joista insinööri Juhani Kuusion tarjous hyväksyttiin.

Suunnitelmaan sisältyi päävesijohtoa yhteensä 20 kilometriä johto-osilla Pylväs-Rauhala, Saari-Kantokylä-Vaaramaa, Saari-Leväneva, Kantokylä-Pinola ja Takalon ja Ritamäen sekundäärijohdot. Mitoituksessa otettiin huomioon myös odotettavissa oleva laajennustarve Tuomiperän ja Kankaan aseman suuntaan.

Huhtikuussa 1972 Vesiosuukunnan hallitus anoi korkotukilainaa johto-osille Pylväs-Saari-Kantokylä, Saari-Leväneva Saaren kansakoululle saakka ja Kantokylän sekundäärijohdot. Vesihallitus myönsi 120 000 markan lainan kesän lopulla, joten kaivu- ja täyttöurakka aloitettiin syksyllä. Vuoden loppuun mennessä oli verkostoa rakennettu jo 10 kilometriä ja vesijohtoverkkoon liitetty 40 taloutta. Ensimmäisen vaiheen osalta työt saatiin valmiiksi toukokuussa 1973.

Toisen vaiheen rahoitus oli Vesiosuuskunnan hallituksen käsittelyssä huhtikuussa 1973. Suunnitelma koski johto-osia Saari- Leväneva, Kantokylä-Pinola ja Kantokylä-Vaaramaa. Yhteispituudeltaan johto-osat olivat n. 9,3 km. Hallitus totesi, ettei vesijohtoverkoston ulottaminen suunnittelu alueille ollut taloudellisesti kannattavaa, mutta edullisen lainoituksen järjestyessä se päätettiin toteuttaa.

Rahoitus järjestyi ja toisen vaiheen rakennustyöt alkoivat marraskuussa 1973. Vuoden vaihteeseen mennessä Vaaramaan ja Pinolan johto-osat oli rakennettu kokonaisuudessaan. Levänevan suunnalla sen sijaan päästiin töihin vasta vuoden 1974 puolella.

Tässä lehtileikkeet Kantokylän vesijohtohankkeesta loka-marraskuun vaihteesta vuodelta 1972

Kalajokilaakso 28.10.1972
Keskipohjanmaa 1.11.1972
Liitto 3.11.1972