Slide

Maailman vesipäivä 22.3.2023 – käytä vettä viisaasti

maaliskuu 22, 2023

Tänään 22.3. vietämme maailman vesipäivää – käytä vettä viisaasti!

 

 

Vaikka Suomessa ei ole yleensä pulaa hanavedestä, on kohtuullinen vedenkäyttö osa kestävää elämäntapaa. Voit vaikuttaa merkittävästi käytetyn veden määrään hyvillä laitevalinnoilla, vesikaluston hyvällä hoidolla ja harkitulla vedenkäytöllä. Ja mikä olennaista, näillä toimilla sinun ei tarvitse tinkiä asumisen ja elämisen laadusta eikä arjen mukavuudesta!

 

Huolehdi vesimittaritilasta, jotta vesimittarin seuranta on helppoa eikä se pääse vahingoittumaan talvella. Kodin vesimittaria kannattaa seurata säännöllisesti. Jos kulutus nousee normaalista tasosta, voi kyseessä olla vesivuoto. Vesivuodon tunnistaa myös siitä, että vesimittari pyörii, vaikka kiinteistössä ei käytetä vettä tarkkailuhetkellä.

 

Vuotavat hanat ja wc-pöntöt kannattaa korjauttaa heti. Merkityksettömältä vaikuttava tippavuoto voi tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi. Tiputtavasta hanasta voi joutua maksamaan vuodessa yli 100 euroa, vuotavasta vessanpöntöstä yli 800 euroa. Vesikalusteiden vuotaminen johtuu yleensä tiivisteiden ikääntymisestä ja kovettumisesta.

 

Kun ei anna vuotavien hanojen ja tuhlailevan käytön valuttaa vettä haaskuuseen, sitä voi käyttää hyvillä mielin oikeassa paikassa vähän reippaamminkin. Esimerkiksi pitkään seisonutta juomavettä kannattaa juoksuttaa, kunnes vesi on raikasta, sillä putkistoissa seissyt ja lämmin vesi voi sisältää bakteereja. Jo puolen minuutin juoksutus raikastaa veden ja kuluttaa vettä vain noin kolme litraa.

 

Tutustu kodin vesietikettiin täällä ja ota haltuun vinkit viisaasta vedenkäytöstä.