YVO 70v: Kiiskilän kirkasta Ylivieskaan
Vuonna 1966 Kokkolan Maaviljelysinsinööripiiri ryhtyi valmistelemaan Kalajoen keskiosan jokijärjestelytöitä ja niihin liittyen Kalajokilaakson vesihuollon yleissuunnitelmaa. Jokijärjestelytöiden tavoitteena oli noin 3000 peltohehtaarin tulvasuojelu Nivalassa ja Ylivieskassa.
Ylivieskan Vesiosuuskunnan hallitus päätti ryhtyä toimenpiteisiin Kalajoen vedenlaadun pysyttämiseksi puhdistuskelpoisena järjestelytöiden alkaessa. Järjestelytyöt tarkoittivat ruoppaus- ja maansiirtotöitä. Järjestelyn alkukokoukseen lähetettiin edustaja, jonka tehtävänä oli huolehtia muutenkin osuuskunnan eduista jokijärjestelyjen aikana ja vastustaa tehtyjä suunnitelmia.
Selvitysten edetessä Vesiosuuskunnan kanta vähitellen pehmeni ja hallitus päätti kokouksessaan 28.7.1967 luopua aloituskokouksessa ilmoitetusta vastustuksesta. Luopumisen ehdoksi vaadittiin, että osuuskunnan vedenpuhdistamon kaivoon toimitetaan riittävästi puhdistuskelpoista vettä korvauksetta tai, että vedenpuhdistamon puhdasvesisäiliöön toimitetaan riittävästi puhdasta, jakeluun soveltuvaa vettä sellaiseen hintaan, ettei se ylitä vedenpuhdistamon käyttökustannuksia.
Kun Kalajoki katsottiin veden laadun ja siinä tapahtuvien muutosten takia huonoksi raakavesilähteeksi, luovuttiin ajatuksesta johtaa vesi perkaustöiden yläpuolelta putkea pitkin Ylivieskaan. Samaan aikaan kun Nivalassa ja Sievissä oli vaikeuksia paikallisen vedentarpeen tyydyttämisessä, päätettiin selvittää mahdollisuus uuden vedenhankintayhtiön perustamiseksi alueelle.

Ennen kuin kunnat tekivät päätöstä hankintayhtiön perustamisesta, ne halusivat maataloushallitukselta puolueettoman arvioinnin kustannusten jaosta osakaskuntien kesken ja selvityksen putkiston mitoituksen riittävyydestä. Hanketta valmisteli kuntien yhteinen vesihuoltotoimikunta apunaan Kokkolan maanviljelysinsinööripiirin asiantutija Martti Raivio ja Esa Kleemola. Keväällä 1968 yhtiön perustaminen vauhdittui, kun valtion vesihuoltolaina oli haettava toukokuun loppuun mennessä ja rakentamissopimus maataloushallituksen kanssa oli tehtävä elokuun puoleen väliin mennessä.
Vesikolmio Oy:n perustava kokous pidettiin yksimielisissä merkeissä 24.5.1968 Ylivieskan kauppalantalolla, kun osakaskunnat olivat jo hyväksyneet tehdyn vesihuoltosuunnitelman omissa kokouksissaan ja päättäneet liittyä perustettavaan yhtiöön veden saannin turvaamiseksi.
Laaditun vesihuollon yleissuunnitelman mukaan Nivalan ja Sievin kirkonkylien vedenhankinta perustui olemassa oleviin vedenottamoihin, kun taas muille alueille vesi suunniteltiin otettavaksi Kiiskilänkylän Kauppilan lähteestä ja Vihanninkankaalta Sievin aseman lähistöltä.

Yleissuunnitelman ensimmäiseen rakennusvaiheeseen kuului pääjohdon rakentaminen Kiiskilästä Raudaskylän kautta Ylivieskaan. Rakennustyöt alkoivat syksyllä 1968 ja veden toimittaminen Ylivieskan Vesiosuuskunnan verkostoon alkoi maaliskuussa 1970. Vesikolmion toimittama vesi ei aluksi riittänyt Ylivieskan kokonaisvedentarpeen tyydyttämiseen, joten vedenpuhdistuslaitos pysyi käytössä elokuuhun 1985 saakka, kunnes tarvittavat alavesisäiliöt ja Huhmarin linja valmistuivat tasaamaan veden kulutuksen vaihteluja.
Tämän ensimmäisen Kalajokilaakson vesihuollon yleissuunnitelman jälkeen on tehty useita uusia yleissuunnitelmia vastaamaan ajanmukaisia tarpeita, joka on taannut sen, että tänä päivänä alueen asukkaat saavat nauttia laadukkaasta pohjavedestä.